Skip to main content

Fizik tedavi nasıl uygulanır, neler sağlar?

MPS tanısı konulan çocuklarda çok farklı şekillerde tıbbi komplikasyonlar, iskelet sistemi kısıtlılıkları, bilişsel değişiklikler söz konusudur. Bu bozukluklar, motor fonksiyonları olumsuz yönde etkiler. Tanının konulmasının ardından bu çocukların fizik tedavi açısından değerlendirilmeleri ve spesifik tedavi ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir.

Detaylı bir fizik tedavi değerlendirmesinde çocuğun tıbbi ve gelişimsel öyküsü alınır, oturma, ayakta durma, yürüme gibi motor fonksiyonları incelenir. Parmakların, kolların ve bacakların hareket açıklıkları ölçülür, aileye uygulanacak tedavi planı hakkında bilgi verilir.

Terapist, hastanın yaşına, motor becerisine ve ihtiyacına bağlı olarak farklı yöntemler kullanır. Hastanın ebeveynlerine de evde yapılabilecek aktiviteler öğretilir. Yapılan aktiviteler zaman içerisinde çocuğun durumuna göre değiştirilebilir. Fizik tedavi çalışmaları haftada 1-2 kez uygulanır, bununla birlikte evde egzersiz programı yürütülür.

Fizik tedavi hastalığı tedavi etmez ve ilerlemeyi durdurmaz, fizik tedavinin amacı çocuğun motor fonksiyonlarını mümkün olan en üst düzeye çıkarmaktır.

Önemli Not: MPS ve benzeri lizozomal hastalıklarıyla ilgili olarak sitemizde yer alan derlemeler, gönüllü hekimlerimiz tarafından, uluslararası kaynaklar referans alınarak yapılmıştır. Amacımız, hasta ve hasta yakınlarını, lizozomal depo hastalıkları hakkında bilgilendirmek ve hastalık farkındalığını arttırmaktır. Sitemizde yer alan bilgiler, her ne kadar tıbbi bilgi niteliği taşısa da sadece bilgilendirme amaçlıdır; kesinlikle tanı, tedavi veya klinik kararlar için kullanılmamalıdır!