Skip to main content

Sabit kateter uygulaması nasıl uygulanır?

Damar içine sık sık ya da devamlı olarak ilaç uygulaması veya enzim replasmanı yapılacak olan hastalara damar yolunun sürekli açık olması için kateter takılır. Göğüs duvarında açılan küçük bir kesitten kalın bir toplar damara bir tüp takılır. Bu işlem genellikle anestezi altında yapılır. Bir ucu damarın içinde olan tüpün dış ucunda da iğne ile enjeksiyon yapılabilecek silikon membranlı bir giriş bölümü vardır. Bu bölümden, hastanın cildini her seferinde delmeden defalarca enjeksiyon yapılabilir ve özel bir kateter iğnesi aracılığı ile sıvı/ilaç uygulaması yapılabilir.

Kateter göğüs duvarı yerine koldan da takılabilir, ancak koldan takılan kateterler daha küçüktür, göğüs kateterinden yaklaşık 2000 kez enjeksiyon yapılabilirken, koldan takılan kateterden yaklaşık 1000 enjeksiyon yapılabilir.

Kateterin tıkandığı farkedilirse sağlık personeline haber verilmelidir.

Kateter bölgesinde kızarıklık görülürse ılık ve sabunlu su ile yıkanmalıdır, cildin yapıştırıcı bantlara verdiği bir reaksiyon olabilir. Kızarıklık yanı sıra şişlik de varsa sağlık personeline haber verilmelidir.

Önemli Not: MPS ve benzeri lizozomal hastalıklarıyla ilgili olarak sitemizde yer alan derlemeler, gönüllü hekimlerimiz tarafından, uluslararası kaynaklar referans alınarak yapılmıştır. Amacımız, hasta ve hasta yakınlarını, lizozomal depo hastalıkları hakkında bilgilendirmek ve hastalık farkındalığını arttırmaktır. Sitemizde yer alan bilgiler, her ne kadar tıbbi bilgi niteliği taşısa da sadece bilgilendirme amaçlıdır; kesinlikle tanı, tedavi veya klinik kararlar için kullanılmamalıdır!